Mari ikuti artikel ini untuk mengetahui cara refinance rumah dan cara mendapat duit dengan memohon refinancing housing loan.

Sejak dunia termasuk Malaysia,dilanda Covid semenjak tahun 2020 hingga sekarang 2021, kita semua terpaksa menahan keperitan hidup. Mungkin ada dikalangan yang hilang pekerjaan, gaji tidak berbayar, gaji dipotong dan macam-macam lagi.

Dan ada juga sesetengah orang yang sebelum Covid pun telah berbelanja melebihi kemampuan masing-masing. Ramai yang Melissa dengar, gaji sebulan RM3000 tetapi berbelanja RM5000 sebulan, macam tokey besar.

Bila tidak mampu bayar, masing-masing menghambakan diri kepada Personal Loan dan Kad Kredit. Ini adalah satu langkah yang kurang bagus sebenarnya.

Tetapi, jika anda masih ingin memperbaiki status kewangan dan membayar balik hutang-hutang tersebut, salah satu caranya adalah cara refinance rumah atau refinance housing loan.

Ya, dengan memohon refinance rumah/refinance housing loan anda akan dapat duit. Tetapi, ada syarat-syaratnya.

Sebelum itu, Melissa nak menegaskan disini yang anda tidak digalakkan memaksimakan kedudukan kewangan tetapi jika tiada jalan lain lagi, mungkin refinance rumah dapat membantu.

CARA BUAT REFINANCE RUMAH

Mari kita tengok bagaimana cara buat Refinance Rumah sekarang.

1.PERLU MEMILIKI RUMAH

Ya, anda perlu memiliki rumah untuk membuat Refinance Rumah. Jika tiada rumah, maka tidak dinamakan Refinance Rumah dan anda juga tidak dapat memohon refinance housing loan.

Jika anda tidak mempunyai rumah, dan rumah tersebut dibawah nama isteri/suami atau ahli keluarga, anda boleh refinance rumah tersebut bersama pemilik rumah.

Contohnya, jika rumah tersebut dibawah nama Isteri. Anda boleh memohon refinance rumah dibawah nama anda dan isteri.

2. SEMAK HARGA PASARAN RUMAH / MARKET VALUE

Anda perlu tahu anggaran harga pasaran rumah yang ingin di refinance.

Macamana nak tahu harga pasaran rumah?

Anda boleh meninjau di laman sesawang seperti iproperty, propertyguru ataupun di laman web Brickz.

Anda hanya perlu mendapatkan anggaran sahaja untuk membuat pengiraan kasar berapa cash-out yang akan anda dapat.

Ini kerana semasa membuat permohonan refinance rumah nanti pegawai bank akan juga menyemak harga pasaran rumah tersebut.

Macamana nak kira dapat cash-out berapa?

Senang sahaja.

Mula-mula anda dapatkan anggaran harga pasaran rumah tersebut.

Contoh :

Harga pasaran RM500,000.

Maksima pinjaman yang bank akan bagi dalam 80-85%.

Katakan kita ambil 80% x RM500,000 = RM400,000

Ditolak pula dengan baki pinjaman rumah tersebut, contoh RM300,000

Maka, cash-out atau duit yang akan dapat dengan membuat refinance rumah ini adalah RM400,000 – RM300,000 = RM100,000.

Lepas itu, anda kena tanya pada diri sendiri.

  • Cukup tak cash-out ini?
  • Boleh cover tak hutang-hutang aku?
  • Kalau tak boleh, boleh cover berapa dan dapat meringankan beban bulanan aku tak?

3. CETAK CCRIS REPORT

Selepas anda pasti nak buat refinance rumah ataupun refinance housing loan, baru anda print CCRIS.

Ada beberapa cara untuk cetak CCRIS report.

Kalau nak FREE, anda kena memohon dengan Bank Negara Malaysia. Boleh cuba klik link kat sini.

Cetak CCRIS REPORT dengan Bank Negara

Bank Negara akan mengambil masa yang agak panjang untuk mendapat Laporan CCRIS. Anggaran dalam 14 hari bekerja.

Tetapi, jika anda tak kisah bayar sikit. Anda boleh cetak dengan syarikat CTOS. Anda boleh memohon melalui website CTOS atau pun CTOS app.

Dengan CTOS, anda akan mendapat laporan yang lebih menyeluruh. Itu termasuk, CCRIS report, dan CTOS report.

Cetak CCRIS REPORT dengan CTOS

Kos cetak laporan CCRIS dan CTOS adalah RM26.50, jika ada promo lagi murah. Selepas anda mendaftar dengan CTOS, anda boleh mencetak laporan MYCTOS pertama.

Laporan MyCTOS pertama ini diemelkan kepada kita secara percuma sahaja.

Kenapa kena cetak laporan CCRIS sebelum memohon refinance rumah/ refinance housing loan?

Mula-mula kita kena faham apa informasi yang ada di dalam Laporan CCRIS.

Di dalam Laporan CCRIS akan terpapar semua pinjaman yang kita ambil dengan bank.

Termasuk jumlah pinjaman, baki pinjaman, tempoh bayaran, bayaran cantik atau tidak, ada tunggakan atau tidak, semua ini informasi yang agak penting untuk bank ketahui tentang seorang peminjam sebelum memberi kelulusan baru.

Berbalik kepada soalan kenapa anda kena cetak Laporan CCRIS?

Ini kerana, jika anda ada tunggakkan ataupun Laporan CCRIS yang tak cantik, adalah lebih baik kalau anda cantikkan dulu.

Ini kerana, jika anda tetap memohon dengan bank tersebut dan bank itu tidak meluluskan permohonan anda, rekod CCRIS yang tidak cantik itu akan berada dalam sistem bank tersebut.

Andai kata, suatu hari CCRIS anda sudah cantik pun, mereka masih mempunyai hak untuk melihat kembali status kes anda yang tidak diluluskan dahulu untuk membuat perbandingan dan menganalisis karakter anda.

Oleh itu, lebih baik jika pihak bank tidak mengetahui tunggakan yang baru atau lama.

4. SEMAK KELAYAKAN PINJAMAN PERUMAHAN

Sebelum anda menyediakan dokumen untuk memohon refinance rumah, seelok-eloknya anda harus semak kelayakan pinjaman perumahan dahulu.

Bagaimana nak menyemak kelayakan Refinance Rumah?

Senang sahaja. Ada dua cara.

Yang Pertama, anda boleh menghubungi pegawai bank yang membuat refinance housing loan untuk mengira kelayakan anda.

Yang Kedua, anda boleh menghubungi kami di 012-6946746 (David) atau lawati laman web kami di www.MalaysiaHousingLoan.com untuk membuat semakan kelayakan.

Kami mempunyai Konsultan yang sangat berpengalaman untuk menjawap segala soalan yang anda tanya.

Dari semakan ini, anda akan tahu berapa jumlah pinjaman, tempoh pinjaman, kadar faedah pinjaman perumahan, anggaran cash-out, bank yang sesuai untuk anda dan segala soalan berkenaan refinance rumah.

5. PERMOHONAN PINJAMAN PERUMAHAN

Selepas membuat langkah 1-4, anda boleh memulakan proses refinance rumah.

Anda perlu memilih bank untuk memohon refinance rumah atau refinance housing loan.

Pilihlah sekurang-kurangnya tiga bank untuk membuat permohonan dan perbandingan.

Ini kerana, setiap bank mempunyai garis panduan yang berbeza dan adakalanya anda akan mendapat harga pasaran rumah yang berbeza dari setiap bank.

Dan juga tunggu sehingga mendapat kelulusan bank sebelum membuat perbandingan, ini kerana perbandingan pada awal permohonan adalah membazir masa sahaja. Orang putih cakap, kena ada “black and white” baru buat perbandingan.

6. INSURAN MRTA DAN MLTA

MRTA dan MLTA adalah satu insuran yang popular dan selalunya diwajibkan oleh sesetengah pihak untuk beli.

Insuran MRTA dan MLTA adalah memberi perlindungan ke atas peminjam sahaja dan bukan rumah.

MRTA adalah dipromosikan oleh pihak bank. Kebanyakan bank tidak mewajibkan pembelian MRTA. Tetapi, jika peminjam tidak membeli MRTA, kadar faedah yang dipromosikan akan menjadi lebih mahal.

Selalunya, MRTA boleh dipinjam bersama jumlah pinjaman anda.

MLTA adalah perlindungan insuran yang lebih kompleks. Selalunya dijual oleh pihak ketiga seperti broker rumah atau agen insuran. (Kami tidak mempromosikan MLTA)

Premium MLTA selalunya jauh lebih mahal dari MRTA. Tetapi perlindungan MLTA adalah jauh lebih baik dari MRTA. MLTA harus dibayar dengan cash atau kad kredit.

7. PERBANDINGAN LETTER OFFER

Selepas anda mendapat kelulusan dari pihak bank. Anda boleh membuat perbandingan di antara bank-bank itu.

Faktor-faktor yang patut anda pertimbangkan adalah :

  • Jumlah pinjaman

Anda harus memastikan jumlah pinjaman adalah termasuk MRTA, pinjaman, Kos lawyer dan Laporan Penilaian

  • Tempoh bayaran

Kebiasaan tempoh bayaran adalah 35 tahun ataupun umur 70 tahun, yang mana lebih awal. Pastikan anda mendapat tempoh pembayaran yang lebih panjang.

  • Bayaran bulanan

Adakah bayaran bulanan menepati target anda?

  • Kadar faedah

Pastikan anda mendapat kadar faedah yang lebih murah. Tanya pegawai bank, samaada kadar faedah masih boleh diturunkan lagi.

  • Jumlah MRTA yang perlu dibeli

Tanya pegawai bank anda, MRTA ini memberi perlindungan untuk berapa tahun dan jumlah pinjaman?

Jika anda tidak mahu membeli MRTA tetapi terpaksa kerana ingin mendapat kadar faedah yang cantik, berunding dengan pegawai bank untuk mendapat minimum MRTA sahaja.

  • Kos Lawyer dan Jurunilai

Pastikan kos ini dimasukkan didalam pinjaman perumahan anda. Dan dapatkan jumlah yang harus anda bayar.

  • Lock-in Period

Setiap pinjaman perumahan mempunyai lock-in period.

Lock-in period bermakna anda tidak boleh menutup akaun pinjaman perumahan sebelum tarikh lock-in period.

Jika berbuat demikian, anda akan dikenakan penalti di dalam lingkungan 3% dari harga rumah. ( Bergantung dengan bank)

Ia juga bergantung kepada produk housing loan dan bank.

Selalunya, produk Islamik jarang mempunyai lock-in period.

Yang paling biasa, lock-in period di dalam masa 3-5 tahun.

  • Produk Housing Loan adalah Konvensional atau pun Islamik

Jika anda lebih menyukai produk Islamik, jangan lupa memberitahu pegawai bank semasa permohonan.

Sebenarnya, produk Konvensional ataupun Islamik mempunyai kelebihan masing-masing.

Terpulang pada anda lebih menyukai yang mana satu.

  • Kadar Faedah lewat bayar

Mungkin ramai yang tidak tahu bahagian ini. Setiap akaun pinjaman perumahan mempunyai terma yang menyatakan kadar faedah lewat bayar.

Jika anda lewat bayar instalment, apa akan jadi?

Setiap bank akan mengenakan caj lewat bayar. Dan sesetengah bank mempunyai terma istimewa seperti jika anda lewat bayar lebih dari 60 hari, bank tersebut boleh menaikan kadar faedah anda.

Oleh itu, jangan lewat bayar!

8. TANDATANGAN BANK OFFER LETTER

Selepas membuat perbandingan, anda harus memilih menandatangani satu bank offer letter sahaja.

Pastikan anda memahami semua syarat-syarat yang ada di dalam bank offer letter.

Selalunya, anda dikehendaki menandatangani di hadapan pegawai bank tersebut.

Tetapi, di musim covid ini, sesetengah bank membenarkan “digital signing”. Dimana anda hanya menandatangani bank offer letter melalui email.

9. TANDATANGAN BERSAMA PEGUAM

Setelah anda sign bank letter offer, banker akan menghantar satu instruction kepada peguam bank untuk menyediakan dokumen pinjaman.

Peguam bank akan meminta anda untuk datang ke pejabat mereka untuk menandatangani dokumen-dokumen tersebut.

Kebanyakan dokumen tersebut hanyalah standard sahaja, anda tidak boleh mengubah dokumen tersebut.

Selepas itu, peguam bank akan meneruskan proses refinance rumah sehingga anda mendapat duit cash-out.

Anda boleh membuat panggilan susulan (follow up) dengan peguam bank setiap bulan untuk mendapat update yang terbaru.

10. SITE VISIT JURUNILAI BANK

Seperti Peguam Bank, Jurunilai bank juga akan mendapat surat arahan untuk membuat site visit ke atas rumah yang ingin di refinance.

Selalunya, Jurunilai akan membuat temujanji dengan anda untuk mengambil gambar dan site visit. Setiap temujanji mengambil masa dalam 15-30 minit sahaja.

Selepas site-visit, Jurunilai akan menyiapkan satu laporan penilaian rumah. Di dalam laporan itu akan menyatakan harga pasaran rumah anda yang sebenar.

Jika maklumat yang diberikan pada awal permohonan adalah tidak sama dan rumah tersebut mempunyai faktor negatif yang boleh menjatuhkan harga pasaran rumah, maka jumlah pinjaman anda mungkin akan dikurangkan oleh bank.

Oleh itu, jangan sesekali memberi maklumat yang tidak benar kepada pegawai bank semasa membuat permohonan.

10. BERAPA LAMA PROSES REFINANCE RUMAH

Refinance rumah adalah proses yang memakan masa. Prosesnya dianggarkan dalam 3-6 bulan, ini bergantung kepada status tanah anda.

Samaada, dibawah Master title atau individual/strata title dan Leasehold atau Freehold.

Rumah Leasehold yang mempunyai individual atau strata title adalah yang paling lama masanya.

Ini kerana rumah Leasehold perlu mendapatkan kebenaran Pejabat Negeri. Kebenaran ini akan mengambil masa dalam 2-3 bulan. Belum lagi termasuk proses-proses lain.

Tetapi, jika rumah anda dibawah Freehold dengan Restriction, maka ia lebih kurang sama sahaja dengan rumah Leasehold.

Rumah Freehold yang mempunyai individual/ strata title ataupun master title mengambil masa dalam 3-4 bulan sahaja.

Begitu juga dengan rumah Leasehold di bawah master title.

Nota:

Proses ini mungkin akan mengambil masa yang lebih panjang jika adanya Perintah Kawalan Pergerakan Malaysia (PKP) dan selagi kita perlu mengikut SOP disebabkan Covid-19.

PKP sememangnya melambatkan proses refinance rumah kerana pejabat peguam, pejabat tanah, bank, pemaju dan pejabat lembaga hasil dalam negeri terpaksa ditutup ataupun terpaksa mengikut SOP yang ketat. SOP ini akan mengambil masa dan melambatkan kerja.

Oleh itu, anda perlu banyak bersabar dan memahami keadaan sudah berubah sekarang.

Dulu lain… sekarang dah lain…

DUIT REFINANCE RUMAH

Dalam proses refinance rumah, bank baru akan membayar baki pinjaman anda dengan bank lama.

Selepas itu, bank lama pun akan menutup akaun pinjaman anda dan mengeluarkan balik dokumen-dokumen yang anda sign dulu, termasuk geran rumah ke bank baru.

Peguam bank akan mendapatkan dokumen-dokumen tersebut, termasuk geran rumah. Dokumen-dokumen lama akan dipulangkan kepada anda.

Manakala geran anda akan digadaikan dan disimpan oleh bank baru.

Selepas itu, bank baru akan membuat disbursement kepada anda. Dan tahniah! anda mendapat duit Refinance Rumah.

Tetapi, ingat! Gunalah duit itu sebaik mungkin. Ingat balik kenapa anda refinance rumah dulu?

Jika duit itu adalah digunakan untuk menyelesaikan hutang-hutang, maka anda harus selesaikan hutang itu dahulu.

Jangan pula digunakan untuk shopping atau benda lain.

Melissa harap dengan perkongsian artikel ini Cara Refinance rumah atau Refinance Housing Loan ini dapat membantu anda seba sedikit.

Jika anda mempunyai pertanyaan lanjut mengenai refinance rumah, boleh hubungi kami di 012-6946746 (David)

Suka artikel ini? Anda juga mungkin akan menyukai artikel ini.

BOLEH KE NAK REFINANCE LOAN KERAJAAN?

LIKE, SHARE & FOLLOW US!

#malaysiahousingloan

MALAYSIA HOUSING LOAN

Online Mortgage Consultant

Call or Whatsapp Us: 012-6946746 (Talk to David)

Visit Our Website

Subscribe Our Youtube Channel

Follow us on Facebook

Contact Us Today!

1 Step 1
Any Questions? Leave the details here. We'll contact you shortly.
keyboard_arrow_leftPrevious
Nextkeyboard_arrow_right
FormCraft - WordPress form builder