Awal bulan ini, Menteri Kesejahteraan Bandar, Perumahan dan Kerajaan Tempatan, Tan Sri Noh Omar tampil dengan cadangan membenarkan pemaju memberi pinjaman wang bagi pembeli rumah untuk meminjam daripada pemaju untuk membeli rumah. Cadangan tersebut jika dilaksanakan adalah tidak wajar dan mungkin akan mendatangkan kesan buruk malah akan lebih membebankan lagi rakyat Malaysia.

Berikut adalah 5 sebab mengapa skim ini tidak wajar dilaksanakan.

1. Pemaju bukan peminjam wang.

Membina rumah adalah agak berbeza daripada perniagaan memberi pinjaman. Jika Pemjau mahu member pinjaman, mereka perlu memberi tumpuan kepada perniagaan itu- ia tidak boleh dilakukan dalam sekelip mata, ia mungkin mengambil masa beberapa tahun.

2. Berlaku konflik apabila pemaju memberi pinjaman kepada pembeli.

Cara teraik adalah untuk memisahkan kedua-dua perniagaan membuat rumah dan memberi pinjaman wang. Apabila anda mahu untuk menjual rumah, anda akan cenderung memberi pinjaman. Ini membawa kepada konflik kepentingan. Keputusan untuk meraih keuntungan jangka pendek akan mengorbankan kemampanan dan daya tahan jangka panjang .

3.Cadangan tersebut juga akan memberi implikasi makroekonomi terhadap peningkatan hutang isi rumah rakyat Malaysia.

Peningkatan hutang isi rumah yang berterusan boleh mendorong kepada keadaan ketidakstabilan ekonomi negara.

4. Bank Negara tidak mampu melaksanakan dasar kewangan dengan betul.

Pelaksanaan dasar kewangan, yang diamanahkan sepenuhnya kepada Bank Negara, melibatkan antara lain, kawalan penawaran kredit, kadar faedah dan bekalan wang semasa pelbagai peringkat pertumbuhan ekonomi. Namun dengan skim pinjaman selari di bawah pemaju, peranan Bank Negara sebagai sebuah institusi untuk mengawal bekalan wang akan lumpuh.

5. Hasrat kerajaan untuk mengawal harga rumah tidak akan tercapai.

Ini adalah kerana harga rumah akan ditentukan oleh Pemaju sepenuhnya. Dan mereka jugalah yang akan memberi pinjaman kepada pembeli. Perkara ini akan membantutkan hasrat kerajaan untuk mengawal harga rumah.

Sumber: https://m.malaysiakini.com/news/355509#.V9pYa-zQkDQ.facebook
Sumber: HartaGuam : https://www.facebook.com/salkukhairi.abdsukor/posts/1268035616569356

For more Home Loan information and enquiry,
please call/ Whatsapp us at +6012-6946746
or visit our website www.malaysiahousingloan.com

#malaysiahousingloan #housingloan #MalaysiaHomeLoan #homeloaninmalaysia #homeloan #housingloaninmalaysia

Contact Us